Dlhý grúň

A címben jelzett hegycsúcs - nem szeretném még egyszer leírni a nevét - a Vepor-hegység egyik magasabb, de nem túl jelentős, 1061 méter magas  hegycsúcsa. A Herencsvölgyet Breznóbányával összekötő országúttól nem messze van, ott, ahol az országút a hegység gerincét metszi. Bájos vidék ez: a hegy délnyugati lejtőit nagyrészt rétek borítják, míg az északkeleti lejtőket sűrű fenyvesek fedik.

Motiváció

Breznóbányára autóztam, miután aznap már megmásztam a Jávorost. Itt vezetett el az út. Kis erőfeszítéssel így még egy rövid, de szép erdei sétát tehettem.

A túra

800 méter oda, 850 méter vissza. Ennyi volt az egész. Odafelé a Rudná magistrála nevű hosszútávú turistaút ide eső kis szakaszán kapaszkodtam fel a hegytetőre, míg visszafelé leginkább a réteken bóklászva mentem vissza az autóhoz. Kicsit gondolkodtam rajta, hogy menjek-e el még a Tlty Javor nevű hegyre is. Végül erről lemondtam: szerettem volna 6-ig a kempingbe érni. Meg egyébként is már elfáradtam aznap a melegtől, a sok autózástól, meg a két kirándulástól.

 

A túra időtartama: 30 perc

A túra nettó szintemelkedése: 38 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 443 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 9,7 km