Gurpitscheck

A Gurpitscheck a Schladminger Tauern egyik jelentős csúcsa. A Schladminger Tauern pedig az Alacsony-Tauern egyik része. Ausztria Salzburg tartományában található. A Gurpitscheck - noha nem alacsony (2526 méter magas) - nem magassága miatt jelentős. Hanem prominenciája révén. Prominenciája 660 méteres, és evvel a Schladminger Tauern második legnagyobb prominenciával bíró csúcsa a Hochgolling után. A csúcs nem az Alacsony-Tauern nyugat-keleti irányú hosszanti vízválasztó gerincén található, hanem egy délre nyúló hosszú oldalgerinc legmagasabb csúcsa. Népszerű célja a túrázóknak, mert viszonylag könnyen elérhető a Tauern-hágótól. És nagyon szép is! A csúcs körül minden irányban tengerszemek vannak. A növényzet pedig gyönyörű! A hegy nagy része csillámpalából áll, ám van, ahol mészkőkibukkanások is vannak. Ott a legszebbek a virágok.

Motiváció

Egy nem túl távoli, legalább 2500 méter magas hegyre szerettem volna elmenni, melynek prominenciája is nagy, és közepes erőfeszítéssel megjárható. És még nem jártam rajta. Ennyi feltételnek pont ez a hegy felelt meg.

A túra

A Tauern-hágó közelében lévő egyik parkolóból indultam a túrára. Másfél kilométer közepes meredekségű szakasszal indult a túra. Útközben egy vízesés mellett is elhaladtam. Sok eső eshetett korábban, mert egyébként az utat keresztezve mindenhol patakok és vízszivárgások voltak. A következő egy kilométeres szakasz a Twengeralmig majdnem vízszintes volt. Szép virágok szegélyezték az utat. A Twengeralmtól egyre meredekebb kaptató vezetett fel a Twenger Almsee nevű álomszép tengerszemhez. Ez a tó csodálatos! Egy jégkorszaki kárfülkét tölt ki. A tursitaút a tavat megkerülve kapaszkodik egyre feljebb, fel a hegyvonulat gerincére. Onnét már végig a gerincen vagy annak közvetlen közelében vezet a jelzett út a csúcsig. Két rövidke szakaszon még biztosítást is építettek, mert meredek sziklán kell felhágni. A kilátás végig fantasztikus az Alacsony-Tauern környező hegycsúcsaira. De messzebbi hegyek is jól látszanak: például a híres Dachstein, vagy például a 3252 méter magas Ankogel. A csúcson felállított nagy kereszt körül körülbelül egy tucat turista volt. Elidőztem itt egy negyed órát, tudván, hogy a következő 12 hónapban nem valószínű, hogy ilyen szép helyre eljutok még. Majd tempósan leereszkedtem a túra kiindulási pontjáig. Hiszen aznap még egy rövidke kirándulást terveztem a Packalpéban, aztán a Balatonban is szerettem volna még fürdeni, és még Pécsre is haza kellett érnem.

A túra időtartama: 5 óra

A túra nettó szintemelkedése: 902 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1104 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 16,6 km