Gstoder

A Murberge egy érdekes hegység. A Mura völgye és avval párhuzamosan kb. 8 kilométerre futó völgyrendszer által határoltan 60 kilométer hosszan nyúlik el. Valószínűleg a nem túl távoli foldtörténeti múltban a Mura völgye egyszer áthelyeződött, és ez - illetve a közben folytatódó kiemelkedése az Alpoknak - alakította ki ezt a hegységet. Ennek a hegységnek a legmagasabb csúcsa a Gstoder. 2140 méter magas.

Motiváció

Mint említettem, a Gstoder az érdekes földtörténeti múlttal rendelkező Murberge legmagasabb csúcsa. Ráadásul 2000 méternél magasabb csúcs. És a prominenciája is  nagy a csúcsnak: 906 méter. Egyszer el kellett ide mennem. Még akkor is, ha aznap reggel még úgy gondoltam, hogy a szomszédos Goldachnockon fogok kirándulni.

A túra

Hajnalban a Balatontól indultam autóval. Tervem szerint egy közepes méretű túra Murau környékén még belefért aznap, az utazás ideját is figyelembe véve. Először a Packsattelnél álltam meg, hogy megszakítsam az autóban ülést egy kis sétával. A Kalcherkogelre mentem fel ekkor. Murauhoz érve már a valódi cél volt előttem. A Goldachnonkra szerettem volna felmenni. Azonban az az erdei út, melyről előzetesen azt tippeltem, hogy 1740 méterig föl lehet rajta autózni, az le volt zárva sorompóval. Arra pedig nem volt idő, hogy lejjebbről indulkjjak el gyalog ugyanahhoz a célhoz. Újratervezés. Szerencsére szokott B tervem lenni. Most is volt: elő is vettem. Iránya Gstoder! Oda fel lehetett menni fél magasságig autóval. Annak, akinek van 4 Eurónyi aprópénze. Nekem nem volt, úgyhogy kellett kunyerálnom egy faluban egy helyi lakostól. Sikerült. Így autóval felmentem a Jogaushüttéig, és ott kezdtem a túrát. Pillanatok alatt a Dörfler Höhén voltam. Az út ugyan meglehetősen meredek oda, ám csak 1,4 km a táv. A Dörfler Höhén nem időztem, hanem megállás nélkül mentem tovább a Gstoderre. Egy rövid, de meredek kaptató után már ott is voltam. A csúcson egy csordányi tehén és egy kiránduló család volt. Bóklásztam kicsit a csúcs körül, készítettem panorámafényképeket és néhány fényképet szép virágokról, majd indultam lefelé. De nem vissza az autóhoz, hanem a Payerhöhe nevű csúcsra...

A túra időtartama: 2 óra

A túra nettó szintemelkedése: 400 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 597 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 9 km