Šiljak

Földrajztudósok között vita van arról, hogy a Déli-Kárpátok átnyúlik-e a Dunán keresztül Szerbiába. Ha elfogadjuk azt a tézist, miszerint igen, akkor máris könnyebben beazonosíthatjuk a Šiljak hegycsúcs mibenlétét. Ez az 1565 méteres hegycsúcs a "Szerb-Kárpátok" legmagasabb hegycsúcsa. Egyben legmagasabb pontja a Rtanj hegységnek is, mely szigetként magasodik ki a környező kelet-Szerbiai hegyes-dombos vidékből. Ezt a szigetszerűséget a hegy kiemelkedő, 1045 méteres prominencia értéke is jelzi. És hogyan néz ki a hegy? Aki ismeri a Villányi-hegységben a Szársomlyót, az el tudja képzelni. Csak szorozzuk be a Szársomlyót néggyel, és máris megkapjuk a Šiljakot!

Motiváció

Igazából én nem akartam semmi különöset: csupán egy viszonylag magas hegyet Nis és Belgrád között, hogy a Midžor megmászásának másnapján is legyen egy kirándulás, és ne kelljen onnét Pécsig olyan sokat autózni, mint a hegymászós nyaralásunk első napján Pécstől Nisig. Aztán csak most, mikor írom e sorokat, tudtam meg, hogy sokak számára ez egy különleges hegy. Azt már említettem, hogy a "Szerb-Kárpátok" legmagasabb hegycsúcsa. Aztán azt is megtudtam, hogy a régi legendák szerint itt egy szellem várat épített, ami sok kinccsel együtt elsüllyedt a hegy belsejébe. Azt hinnénk, hogy az ilyen legendákat senki se venné komolyan. Pedig igen! Hiába épült a hegy tetején 1932-ben egy kis kápolna, azt később kincskeresők(!) felrobbantották, kutatva a kincs után. És ez még nem minden: új legenda is született! Állítólag a hegy földönkívüliek által hátrahagyott piramis, ami a világvége napján pozitív kisugárzásával megóvja azokat, akik a hegyen vannak. Azt is olvastam, hogy az előrejelzett világvégék alkalmával "hívő" emberek lepik el a hegyet. No és még ezen túl is tud valamit ez a hegy. Az itt nőtt hegyi pereszlény nevű fűszernövényből készül a rtanji tea, ami többek között vágyfokozó hatása miatt keresett.

A túra

Rtanj faluból indultunk, elég lehetetlen időpontban: délelőtt 11 óra volt. Egy szem felhő sem volt az égen, és körülbelül 33 fok volt. Nem sok jót vetített ez előre. Nem baj, megfelelő nézőpontból nézve egy túra minél rosszabb, annál jobb. Arra gondoltam, hogy senkivel nem fogunk találkozni a hegyen. Ez nem így alakult. Először találkoztunk néhány favágóval. Egyikük megkérdezte, hogy honnét jöttünk. Miután mondtuk, hogy Magyarországról, elkezdett énekelni egy nótát, mely így kezdődött: "Piros csizma van a babám lábán...". Később találkoztunk egy teafűgyűjtő emberrel, majd számos kisebb turistacsapattal is, akik mind a hegycsúcsra igyekeztek, vagy onnét jöttek. Ebben a kietlen forróságban nem erre számítottam. Mi is jól kitikkadtunk, ezért miután visszaértünk az autóhoz, a hűtőládába előre bekészített hideg kóla igazán jól esett!

 

Szintemelkedés: 545 m

A túra hossza: 14,4 km

A túra időtartama: 4 óra 30 perc