Reisalpe

A Reisalpe egy 1399 méter magas hegy Alsó-Ausztriában, ahol a 9. legnagyobb prominenciával rendelkező hegycsúcs. Ezt a helyezést a 638 méteres prominencia értékkel éri el. Ugyan nem túl magas a hegy, de még így is a Gutensteini-Alpok legmagasabb pontja. Népszerű kirándulóhely.
 
Motiváció
 
Van egy olyan lista, ami az osztrák alpok hegycsúcsait tartalmazza, prominencia szerinti sorba rendezve. Erről a listáról (is) "csipegetek", és így került képbe ez a hegy. Bizonyíthatom, hogy tényleg meg akartam mászni, és nem véletlenül jutottam ide. Már 2014 januárjában elindultam a hegyre, de akkor a rossz körülmények miatt 1170 méteres magasságban visszafordultam. Most is rosszak voltak a körülmények, de most nem adtam fel.
 
A túra
 
Azért nem vagyok túl szerencsés evvel a heggyel. 2014-ben a késői indulás, a mély hó és a köd miatt a csúcs közeléből kellett visszafordulnom. Az előjelek most sem voltak túl rózsásak: esős/villámos időt jelzett előre a meteorológia, kisebb napsütéses szakaszokkal. Azért úgy döntöttem, hogy ennek ellenére belevágok. A túraútvonal kezdetéhez autóval mentem fel. Az eső már legalább egy órája esett. Hát jó, akkor esőben megyek. Szerencsére készültem eső-felszereléssel. Azaz nem is. Az esőálló szoftshell kabátomat otthonhagytam. Ez kellemetlen. Még szerencse, hogy betettem az autóba a vízhatlan bakancsomat, meg egy nem vízhatlan tartalék bakancsot is. Venném elő, de kiderült, hogy a vízhatlan bakancsot otthon hagytam, míg 2 pár nem vízhatlant tettem be véletlenül. Ez van. Legfeljebb csurom víz leszek. Először vízszintesen vezetett az út. Csak féltávnál kezdett meredeken emelkedni. A sáros emelkedőn jól jönnnek a túrabotok. Tiszta szerencse, hogy azokat már tényleg betettem az autóba. Mégsem segítettek, mert erre csak itt jöttem rá, odafelé félúton. A botokat az autóban hagytam. Ezen kívül a turistatérképet is az autóban hagytam. Hát ezen a napon nem voltam valami összeszedett. A térkép végülis talán jobb is, hogy nem volt nálam. Így legalább nem ázott el. Az út pedig egyszerű volt, és emlékeztem rá fejből, hogy merre kell mennem. A hegycsúcsra érve még mindig esett az eső, de itt a nyílt terepen már hideg szél is fújt. Ez nem esett jól úgy, hogy teljesen át voltam ázva. Ezért aztán azonnal fordultam is vissza. Lefelé menet az eső gyengült, majd el is állt, és néha még a nap is kisütött. Úgyhogy nem csak küzdelem, hanem szépség is volt a túrában. Az autóban pedig a továbbiakban élvezhettem korunk áldását, az ülésfűtést. Egy ilyen túra után ez igazán jól tud esni!
 

A túra "nettó" szintemelkedése: 380 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 420 m

A túra hossza: 10 km

A túra időtartama: 3 óra