Hohe Veitsch

A Hohe Veitsch a Veitschlape legmagasabb hegycsúcsa: 1981 méter magas. Evvel a magasságával egyben a nagyobb tájegységet jelentő Mürzstegi-Alpoknak is a legmagasabb pontja. Mészkőből (vagy dolomitból?) áll, így az ezekre a kőzetekre jellemző karsztos jelenségek és vad sziklaformák adnak karaktert a hegységnek. Tavasszal és kor nyáron a füves fennsíkok virágba borulnak, míg télen élénk sí-élet zajlik a hegyen.

Motiváció

Viszonylag nagy prominenciája miatt (728 m) elég jelentős ez a hegy. Három szomszédos "testvérét": a Schneealpét, a Raxot és a Schneeberget már korábban megmásztam. A Veitsch sem maradhatott ki. Egyszer - 2013-ban - már próbálkoztam megmászni ezt a hegyet, de akkor a különböző rossz körülmények együtthatása miatt nem messze a csúcs előtt vissza kellett fordulnom. Most a hétvégét a Balatonnál töltöttem, de ebből a szombati napot inkább rászántam egy még elérhető távolságban lévő hegy megmászására - ami a Veitsch volt.

A túra

Fonyódligetről hajnali 4 órakor indultam el autóval. A Veitsch oldalában lévő Pflanzhütte parkolójába 8:40-kor érkeztem meg. Itt is, meg más parkolókban is már rengeteg autó állt. Ez egy népszerű kiránduló hely. Hogy a túra érdekesebb legyen, nem a legrövidebb úton mentem se felfelé, se lefelé. Felfelé először a Rabenstein nevű sziklát kerestem fel, és másztam meg. Onnét az ígéretes nevű Teufelsteigon támadtam a Hohe Veitschot. Ez az "ödög kapaszkodója" sajnos csak meredeksége miatt volt kihívás. Reméltem, hogy valamennyi technikai nehézséget is ad - de azt nem nyújtott. A Teufelsteig tetejétől már lankás emelkedő vezetett fel a csúcsig, virággal borított hegyoldalon. Nem csak szép virágos mezőket, hanem két zergét is láttam. A Hohe Veitsch csúcsától a Seeboden Hütte felé vettem az irányt. Útközben a jó, de nem jelzett ösvény még egy megmaradt júniusi hófolton is átvezetett. A Seeboden hüttétől felkapaszkodtam a Hasenkogelre (1825 m) , onnét pedig a Predigstuhlra (1788 m). A Predigstuhlról az autóparkolóig pedig a nagyon meredek Goassteigon ereszkedtem le. 

 

A túra "nettó" szintemelkedése: 938 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1038 m

A túra hossza: 13,2 km

A túra időtartama: 5 óra