Petzen

A Petzen a Karavankák legkeletebbre eső 2000 méternél magasabb hegye. 2126 méter magas. Prominenciája is jelentős: 882 méter. Az osztrák-szlovén államhatár a hegyen át húzódik. Így természetesen szlovén neve is van: Peca. A hegy főként luc- és vörösfenyővel borított, de a tetején törpefenyős és füves részek váltakoznak. Északi és déli oldalát néhány helyen közel függőleges sziklafalak határolják.

Motiváció

Ez egy decemberi túra volt, Pécsről indulva. Utazással együtt két napot tervezetem, ami azt jelentette, hogy olyan hegyet kellett kiválasztanom, ami elég közel van ahhoz, hogy oda is érjünk, és még meg is másszuk aznap úgy, hogy a decemberi korai sötétedés előtt (alatt) még lejöhessünk a hegyről. Sok minden nem jöhetett szóba, ha legalább 1500 méterre fel akartunk jutni: csak az Uršlja gora, a Velika kopa és a Petzen. Végül a két napos kiránduláson a két érdekesebbet: az Uršlja gorát és a Petzent teljesítettük.

A túra

Körülbebül fél nyolckor parkoltam le a hegy oldalában. Vagyis inkább a lábánál, mert a kissé jeges úton nem mertem feljebb menni autóval. Így az aznapi túra nagyobb kihívást jelentett: mint utólag kiszámoltam, 19 kilométert kellett megtenni, több mint 1600 méter szint teljesítésével. Egy decemberi túrára ez szerintem több, mint amit józanul be lehetne tervezni. De a hegyen alig volt hó, a hőmérséklet kellemes plusz 1 fok volt, a nap pedig végig sütött, ami jót tesz a pszichének. Így aztán vidáman teljesítettük is a nem kis távot és szintet, és kora délután már indultunk is haza Magyarországra. A csúcsról egyébként fantasztikus volt a kilátás: láttuk teljes Kamniki-Alpokat, a Triglavot, a Magas-Tauernhez tartozó Ankogel csoportot, és benne a Hochalmspitze-t (3360 m). Meg láttuk a Grossglocknert is, de ezt csak utólag fedeztem fel egy fényképen. Ott helyben nem volt annyira feltűnő a távolban. Hiszen volt vagy 150 kilométerre.

 

A túra "nettó" szintemelkedése: 1401 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1645 m

A túra hossza: 18,8 km

A túra időtartama: 7 óra