Ojstrica

Az Ojstrica a Kamniki-Alpok egyik jelentős hegycsúcsa, a hegység keleti részén. Az én szememben a második legfontosabb csúcsa. Ez persze szubjektív értékelés. Ami biztos: 2350 méter magas. Prominenciája 209 méter. A legközelebbi nála magasabb hegy a 2 és fél kilométerre eső Planjava (2394 m)

Motiváció

A Pécshez legközelebb eső 2000 méternél magasabb hegyek a következőek:

  • Speikkogel (Korlape)
  • Klosterwappen (Schneeberg)
  • Raduha (Kamniki-Alpok)
  • Ojstrica (Kamniki-Alpok)

A Speikkogelen már voltam. A Klosterwappenre inkább akkor mennék el, amikor a Balatonnál nyaralunk, vagy Sopronban vagyunk. A Raduha és az Ojstrica szinte egymás mellett fekszik. Az Ojstrica sokkal komolyabb hegy, így ezért most erre esett a választásom.

A túra

Ezt a túrát úgy terveztem, hogy Pécsről elmegyek, megmászom a hegyet, majd még aznap visszatérek Pécsre. 4 óra 50 perckor keltem, és 5:15-kor már el is indultam az autóval. 10:50-kor odaértem a tervezett indulási ponthoz. A célom az volt, hogy minél nagyobb kirándulást tegyek, már ami a szintemelkedést illeti. Emiatt az Ojtricától elég messze határoztam meg az indulási pontot: néhány kilométerre nyugatra Luce falutól. Sietve - helyenként futva - haladtam fölfelé. 3:25-kor a csúcson voltam, 1800 méter szint megtétele után. Egy kutya a hegy lábától kísért. Visszafelé már nem gyalog tettem meg a teljes utat. Ott, ahol a legtöbb túrázó az autóját hagyta, találkoztam egy kedves szlovén fiatal párral, akik visszavittek az autómhoz. Így nyertem valamennyi időt. De még így is éjjen negyed 12 volt, mire hazaértem Pécsre


"Nettó" szintemelkedés: 1800 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1840 m

A túra hossza: 23 km

A túra időtartama: 7 óra