Mamuyud

A Fülöp-szigetek legjelentősebb szigetének, Luzonnak a legmagasabb hegycsúcsa a 2922 méter magas Pulag. Ettől a hegycsúcstól északnyugati irányban 500 méterre van egy mellékcsúcs. A térképek nem jelölik, de amikor ott voltam, megkérdeztem a nemzeti park helyi vezetőjét, hogy hogyan hívják ezt a hegyet. Azt mondta, hogy Mamuyudnak. A Google Maps szerint magassága körülbelül 2830 méter.

Motiváció

George Mallory híres hegymászót megkérdezték, hogy miért akarja megmászni a Mount Everestet. Azt válaszolta: "Mert ott van". George Mallorytól én fényévekre vagyok, mégis hasonló magyatázatot tudok adni a Mamuyud "megmászására". Mert ott volt. Ott volt a sátrazóhelyünktől párszáz méterre. Persze, hogy felmentem.

A túra

A Pulagra tett túrám teljes leírását itt találod:

cms.uherkovich.webnode.hu/a2009/mt-pulag/

A Mamuyud csak egy nagyon kis epizódja ennek a túrának. Miután hajnalban csoportosan felmentünk a Pulagra, visszatértünk a sátrakhoz. Túratársaim nagyon körülményesek voltak. Amíg szöszöltek a reggelijükkel meg a sátrak bontásával, addig én elmentem a Mamuyudra. Majd visszatértem a sátorhelyre, és onnét együtt indultunk vissza, le a Pulagról.