Ben Nevis

A Ben Nevis Nagy-Britannia és egyben Skócia legmagasabb hegye. 1343 méter magas, és mivel egy sziget legmagasabb hegye, ezért prominenciája is 1343 méteres. Ha a magasság nem is, ez utóbbi érték már jelentősnek mondható. Hiába nem túl magas, a zord skót időjárás miatti sziklás kinézete komolyabb hegynek mutatja, mint amilyen. Mivel a tengerpart közelében fekszik, ezért érzékelhető magassága is jelentős. A Ben Nevishez legközelebb eső, nála magasabb hegy Norvégiában található, 738 km távolságra.

Motiváció

Már diák koromban, térképeket nézegetve feltűnt a Ben Nevis. Meg is jegyeztem jól. Mivel az utóbbi időben nagyon sokat repültem repülővel - ezért sok jutalom mérföldet gyűjtöttem össze. Feleségem sokszor mondta, hogy milyen szívesen elutazna Skóciába. Hát jó, használjuk MALÉV-mérföldeimet egy skót útra! Persze úgy, hogy a Ben Nevis is a program része legyen!

A túra

Szállásunk a tenger partján fekvő Inverlochyban volt. Rossz, borult és esős volt az idő. Ha jól emlékszem, akkor még dörgött is. Izgalomban voltam éjszaka, hogy hogy lesz a másnap reggel, aludni sem tudtam nagyon. Többször kimentem az eget kémlelni. Hajnali fél 5 körül "elszakadt a cérna", és úgy döntöttem, hogy elindulok. Kissé szemergett az eső. Ez sajnos később erősebb esőbe váltott. A csúcs közelében már havas eső esett. Nem is láttam semmit a csúcsról. Visszafelé már zuhogott az eső. 100%-ban átáztam. Ennél jobban nem lehet átázni. Négy óra alatt teljesítettem a távot. Részben amiatt, mert a kellemetlen idő miatt próbáltam minél rövidebbre fogni az utat, részben pedig azért, mert a szálláson reggel 9-ig volt reggeli. Nagyon finom reggeli volt, ráadásul ki is fizettem előre. Hát erről sem akartam lemaradni. A túrán(?) sokat futottam, így háromnegyed kilenkor már ismét a B&B panziónál voltam.

Másnap a feleségemmel ismét elindultunk a Ben Nevisre. Ezúttal a cél nem a csúcs volt, hanem a féltávon fekvő tó. Szerencsére ez alkalommal az időjárás is kellemesebb volt.

 

Szintemelkedés: 1343 m

A túra hossza: 20 km

A túra időtartama: 4 óra