Hochfeiler

A Hochfeiler a Zillertali-Alpok legmagasabb csúcsa. 3509 méter magas. Három oldalról gleccserek övezik.

Mivel az osztrák-olasz határon fekszik, ezért van neki olasz neve is: Gran Pilastro.

Európában nem sok 3500 méter feletti hegyet lehet megmászni hágóvas és jégcsákány nélkül. Optimális körülménye között a Hochfeilert meg lehet mászni enélkül is.

Motiváció

2009-ig, amikor terveztem ezt a túrát, még nem jártam ennél magasabb hegyen. Ez igazán elegendő motiváció! Ezt a leírást nem 2009-ben, hanem 2015-ben írom. Azóta sem másztam meg ennél magasabb hegyet, úgyhogy még így utólag visszatekintve is az eddigi legfontosabb hegymászásom volt.

A túra

1700 méter magasságig mentünk fel autóval a Pfitscher Bach völgyében. Innét hosszú lassan emelkedő gyaloglással jutottunk el a 2710 méter magasan lévő Hochfeiler Hüttéig. Rövid pihenő után megindultunk fölfelé a csúcs irányában. Nem volt könnyű. Vagy én voltam edzetlen, vagy a ritkuló levegő miatt fáradtam el, de 3000 méter fölött egyre gyakrabban meg kellett állni pihenni. A csúcs előtti párszáz méter igazán izgalmas volt. Havas éles hegygerinc, meredek szakadékkal a két oldalon. Azért túlzott kockázat nélkül fel lehetett menni. Nagy volt az öröm fenn! A túra hosszú volt - lefelé is - és végül nagyon elfáradtunk.


"Nettó" szintemelkedés: 1804 m

Teljes (bruttó) szintemelkedés: 1864 m

A túra hossza: 17 km