Moschkogel

Ez egy 1916 méter magas hegycsúcs az ausztriai Koralpe-hegységben. Karintia és Stájeroszág határa átfut a gerincén. Turistaút nem vezet a csúcsára, hanem csak az oldalában halad el. A hegy tetején szép csillámpala-sziklák emelkednek, az egyik sziklán pedig egy nagy kereszt.

Motiváció

A túra valódi célja a Großer Speikkogel volt. A Moschkogelt kis kitérővel útba tudtam ejteni. 23 éve már jártam itt, de akkor nem mentem fel a csúcsra, hanem a hegy oldalában mentem tovább a Großer Speikkogel irányába.

A túra

A Großer Speikkogelre tervezett túrát nem a Weinebene parkolójából indítottam, Innét egy rövid kaptató után már a Weinofenen is voltam. Nem egy nagy szám. Fekete áfonya volt. Persze volt az másutt is. Mindig örülök neki. Miután felkapaszkodtam a legmagasabb szikla tetejére, már siettem is tovább a következő - Brandhöhe nevű - csúcsra. A csúcsra feljutni egy viszonylag meredek kaptató volt, gyakorlatilag ösvény nélkül. De a fű alacsony volt, nem volt nehéz rajta haladni. A kapaszkodás negatív mellékzöngéjét a sípályát dózeroló munkagép zaja adta. A csúcs felé közeledve a zaj elhalt, és ott már figyelmemet a szép alpesi virágok tudtam vetni. A csúcson pihentem egy 20 percet, majd indultam tovább a Moschkogel felé. A Barndhöhét és a Moschkogelt egy lágy hajlású gerinc köti össze, amit jó időben kellemes sétával lehet megtenni. A Moschkogel csúcsán nem időztem, hanem indultam tovább a Hühnerstütze nevű csúcsra.

A túra időtartama: 5 óra

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 877 m

Az aznapi túra teljes hossza: 16 km