Kraguljišče

Ez a hegy a Pohorje egyik magasabb - 1454 méter magas hegycsúcsa. Kevéssé ismert hegy. A tetejére nem is vezet jelzett út (jelzetlen sem). Meglehetősen lapos teteje nem is alkalmas arra, hogy út legyen rajta, merthogy zsombékos és mocsaras. 

Motiváció

A túra valódi célja a szomszédos Rogla volt. De a Roglára elsétálni a közeli parkolóból nem egy nagy szám. Ezért egy kibővített körtúrát terveztem, mely túra ezt a hegytetőt is érintette.

A túra

A Roglára tervezett túrát nem a csúcs közelében fekvő parkolóból indítottam, hanem az oda vezető szerpentinút utolsó kanyarától, mely a Kraguljisce közelében fekszik. Mindig a legmeredekebb irányba haladva hamar a hegytetőre értem. Tetszett a hely: elszórt lucfenyőkkel pettyezett zsombékos mocsár, melyben szép vad orchideák virágoztak. Sajnos hamar továbbálltam, pedig mint utólag kiderült, ez a túra egyik legjobb helyszíne volt. Mint említettem, itt nem voltak ösvények. Ezért az általam vélt helyes irányban elkezdtem leereszkedni a hegyről. Kb. két kilométer után rájöttem, hogy ez mégse a helyes irány. Ekkor viszont már tudtam, hogy pont hol vagyok, és gyorsan korrigáltam. Így aztán újabb 25 perc elteltével már a jelzett turistaúton haladtam tovább a Volovica felé.

 

A túra időtartama: 5 óra 45 perc

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 467 m

Az aznapi túra teljes hossza: 20,7 km