Vigolana

Ez a hegy az olaszországi Vicenzai-Alpokban található. Nem a Vicnza felé eső részén, hanem Trento közelében. A hegycsoport magasabb csúcsai közé tartozik 2149 méteres magasságával. Nagyon látványos hegy: csúcsa 1700 méterrel magasodik az alatta fekvő Lago di Caldonazzo fölé. Dolomitból épül fel, és ennek megfelelően hasonló látványos sziklaformákat tud felmutatni, mint a közeli Dolomitok. A közelében emelkedő Becco di Filadonna nevű csúcsnál csupán 1 méterrel alacsonyabb. Mégis ez a hegy nyújtja a nagyobb attrakciót: ennek oldalában van a Madonnina nevű igazán látványos sziklatorony.

Motiváció

Az előző napon az Ortler-csoportbeli Monte Viozt másztam meg. De nem annak a hegynek közelében volt a szállásom, hanem itt, a Becco di Filadonna közelében, Trento mellett. Mivel egy ilyen szép és elég magas hegy emelkedett a kemping közelében, kihasználtam az alkalmat, hogy ide is felmenjek. És ha már itt voltam, akkor a szomszédos Vigolánát is meglátogattam a Madonnina sziklatoronnyal egyetemben.

A túra

Egy Frisanchi nevű kicsi faluból indítottam túrámat. Van a Becco di Filadonára olyan túraútvonal is, mely kicsit rövidebb és gyorsabb. Viszont Frisanchiból indulva lehet egy körtúrát is tenni. A körtúrák pedig átalában több élményt adnak. Hosszú volt az út fölfelé. De nem unalmas, mert sok kíváncsi zerge elszórakoztatott fölfelé. Legalább 15-öt láttam. És láttam egy zergegidát is! A hegycsúcsra vezető út legvégét nem találtam meg, és így toronyiránt másztam fel, kézzel-lábbal kitett sziklákon. Akár le is eshettem volna - de ezt azért figyelemmel el lehetett kerülni. A Becco di Filadonna csúcsától a közeli Vigolana csúcsára indultam tovább. Szép, törpefenyők között kanyargó ösvény vezetett oda. Útközben láttam jónéhány virágot, de köztük a havasi gyopárok voltak a leginkább érdekesek. A Vigolana csúcsáról a Madonnina nevű sziklatoronyhoz mentem. Az ide vezető ösvény egy függőleges sziklafal oldalában vezetett, helyenként acélsodronnyal biztosítva. A sziklatorony mellett egy új építésű, panorámás és komfortos bivakház áll. Jó lett volna itt aludni! De még csak délelőtt volt, mikor ideértem, és a túrám felén részén már túl voltam. Indultam vissza a kiindulási pont közelében fekvő Dos Alt nevű hegy irányába...

 

A túra időtartama: 6 óra

"Nettó" szintemelkedése: 1075 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1239 m

A túra teljes hossza: 14 km