Monte Portella

Az Appenninekben található ez a hegy, annak is a Gran Sasso d'Italia nevű hegycsoportjában. Nehéz megmondani, hogy milyen magas is ez a hegy. A térképek és a leírások nagy része 2385 méteresnek írja. Csakhogy ez a 2385 méteres csúcs valójában egy kisebb hegytömb délnyúgati csúcsa. Ennek is kis hegytömbnek van magasabb csúcsa is. A 2385 méteres csúcstól 600 méterre keletre lévő csúcs - melynek a térképek nem adtak külön nevet - 2422 méter magas. Szerintem inkább ezt a csúcsot a Monte Portella legmagasabb csúcsának kellene tekinteni. 

A Monte Portella egy nagyon népszerű kiránduló célpont. A Campo Imperatore mellett emelkedik. A Campo Imperatore pedig autóval könnyen megközelíthető. A hegy vonzerejét emeli a rajta 1908-ban épített Duca degli Abruzzi nevű turistaház, és a szép panoráma.

Motiváció

A közelben töltöttük családi nyaralásunkat. Ennek helyszínét erősen befolyásolta az, hogy szerettem volna megmászni az itt emelkedő Gran Cornót, mely az Appenninek legmagasabb csúcsa. De azt is szerettem volna, ha a családom is kap valamennyit az élményből. Erre a könnyen elérhető Monte Portella éppen megfelelt.

A túra

A Campo Imperatore parkolójáig autóval mentünk. Onnét felkapaszkodtunk egy szerpentines turistaúton a turistaházig. Kisebb pihenő után a turistaház melletti hegytetőre sétáltunk fel. Ennek a hegytetőnek nincs külön neve. A magasságát viszont tudom: 2404 méter magas. Onnét visszasétáltunk a turistaházhoz, majd tovább a hegy legmagasabb pontjára, mely 2422 méteres. Feleségemet itt sajnos elkapta a tériszony, és emiatt nagyon hamar lejöttünk a hegyről, vissza a parkolóba. De a kalandok itt még nem értek véget: elautóztunk a 34 kilométerre fekvő Rocca di Calascióhoz, és ott is kirándultunk

 

A túra időtartama: 1 óra 30 perc

"Nettó" szintemelkedése: 293 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 519 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 9 km