Becco di Filadonna

Ez a hegy az olaszországi Vicenzai-Alpokban található. Nem a Vicnza felé eső részén, hanem Trento közelében. A hegycsoport magasabb csúcsai közé tartozik 2150 méteres magasságával. Nagyon látványos hegy: csúcsa 1700 méterrel magasodik az alatta fekvő Lago di Caldonazzo fölé. Dolomitból épül fel. és ennek megfelelően hasonló látványos sziklaformákat tud felmutatni, mint a közeli Dolomitok.

Motiváció

Az előző napon az Ortler-csoportbeli Monte Viozt másztam meg. De nem annak a hegynek közelében volt a szállásom, hanem itt, a Becco di Filadonna közelében, Trento mellett. Mivel egy ilyen szép és elég magas hegy emelkedett a kemping közelében, kihasználtam az alkalmat, hogy ide is felmenjek.

A túra

Egy Frisanchi nevű kicsi faluból indítottam túrámat. Van a Becco di Filadonára olyan túraútvonal is, mely kicsit rövidebb és gyorsabb. Viszont Frisanchiból indulva lehet egy körtúrát is tenni. A körtúrák pedig átalában több élményt adnak. Hosszú volt az út fölfelé. De nem unalmas, mert sok kíváncsi zerge elszórakoztatott fölfelé. Legalább 15-öt láttam. És láttam egy zergegidát is! A hegycsúcsra vezető út legvégét nem találtam meg, és így toronyiránt másztam fel, kézzel-lábbal kitett sziklákon. Akár le is eshettem volna - de ezt azért figyelemmel el lehetett kerülni. A Becco di Filadonna csúcsától a közeli Vigolana csúcsára indultam tovább.

 

A túra időtartama: 6 óra

"Nettó" szintemelkedése: 1075 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1239 m

A túra teljes hossza: 14 km