Monte Zaiavor

A Monte Zaiavor egy kb. 15 km hosszú hegylánc egyik hegye a Júliai-Alpok olasz oldalán. Két csúcsa  van a hegynek: a nyugati csúcsa a magasabb - 1830 m - míg a keleti csúcs 15 méterrel alacsonyabb. A kis hegylánc Monte Musi nevű hegycsúcsa egy kicsit még magasabb: 1878 méter magas. A Monte Musi éles és szabdalt sziklagerincekből áll. A Monte Zaiavor egy kicsit barátságosabb.

Motiváció

Egy munkatársam megkérdezte, hogy kinek van kedve Bovecbe menni. Persze volt kedvem menni. A "hivatalos" program raftingolás volt, de volt, aki inkább kirándulni ment volna. Én is túrázásra szavaztam. Eredetileg a Rombont, a Krnt és/vagy a Stolt néztem ki célként. Aztán ahogy a kitűzött hétvége közeledett, egyre nagyobb gondban voltam a célt illetően. Merthogy hetek óta fájt a derekam, és nem akart javulni. Végül kénytelen voltam lájtos túrát választani. A legkisebb hegyek, amik Bovec környékén még érdekesnek tűntek, azok a Monte Zaiavor és a Stol voltak. Elsőként a Monte Zaiavorra mentem fel.

A túra

Egy hosszú, nagyon keskeny, kanyargós úton jutottam el autóval a szép nevű Sant'Anna di Carnizza hegyi kápolnához. 1076 méteren épült, és innét indult el egy láthatóan az I. világháborúban épült hegyi utacska a Monte Zaiavorra. A jelzett turistaút nagy része ezt az utat követi. Persze az eredeti hadi út már több helyen tönkrement, de azárt nagyrészt megvolt, és kellemes vonalvezetése volt. Sokat kellett útközben fényképeznem, mert szinte az összes kevdenc alpesi virágomat felvonultatta a hegy. Ennek ellenére hamar feljutottam a hegycsúcsra, mert a táv nem volt nagy. A hegycsúcsról jól látszott a közeli Canin (még havasan), meg egyéb környező hegyláncok, sőt, még az Adriai-tenger menti síkság is. A túra után túl hamar visszaértem Bovecbe - már fél kettőkor ott voltam. Ezért utána még a Bovec melletti Ravelnik dobra is felsétáltam

 

A túra időtartama: 4 óra 30 perc

"Nettó" szintemelkedése: 755 m

Az aznapi túrák teljes (bruttó) szintemelkedése: 819 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 10 km