Wertatscha

Ez a hegy a Karavankákban emelkedik. A hegység harmadik legmagasabb csúcsa: 2180 méter magas. Az osztrák-szlovén államhatár áthalad a csúcson. Így természetesen van neve németül is - Wertatscha, meg szlovénül is - Vrtača. Azért valljuk be: a szlovén neve az igazi.

Motiváció

Ez a hegy nem volt a bakancslistámon. De mivel úgy szerettem volna valami rendes hegyet megmászni, hogy hajnalban Pécsről elindulok, majd kirándulok, majd este még hazamegyek, ezért a lehetőségek igen korlátozottak voltak. A Wertatscha viszont megfelelt a kívánalmaknak.

A túra

A Wertatschára vezető normál túraútvonal a podljubelji nagy autóparkolótól indul. Én nem akartam innét indulni. Egyrészről, mire délelőtt 10-re ideértem volna Pécsről, már biztos nem lett volna benne hely. Ha pedig igen, akkor fizetni kell érte. Emellett viszont egy évvel korábban innét indultam a Hochstuhlra vezető túrámra. Márpedig az oda vezető túraútvonal nagyrészt egyezik a Wertatschára vezető útvonallal. Így már korábban megálltam az autóval a podljubelji koncentrációs tábor emlékhelyénél. Mint megtudtam a helyszínen, ez a koncentrációs tábor a hírhedt mauthauseni tábor fióktelepe volt. Innét aztán felkapaszkodtam a gótikus jegyeket is tartalmazó Szent Anna-templomhoz. Onnét pedig a közeli, már említett parkolóhoz. Ami tényleg teli volt. A következő állomása a túrának a Zelenici-turistaház. De nem álltam meg: erre a túrára korlátozott volt az idő. 

Újabb két kilométer megtétele után letértem a az általam már ismert útvonalról, amin tavaly a Hochstuhlra túráztam. A Wertatschára vezető jelzett ösvény meredek volt. Meleg is volt, a nap is erősen sütött. És már a szintemelkedés is bennem volt: több, mint 1200 méter. Mire felértem, nagyon nem volt kedvem ugrándozni a csúcson. Na jó, ez nem is ajánlott: az északi oldala szakadékos. 

Visszafelé a már összeszedett fáradtság és a kevés ivóvizem nehezítette a helyzetet. Azért szerencsésen lejutottam az autóhoz. Elővettem a hűtőtáskából egy behűtött alkoholmentes sört, és hamarosan indulhattam is haza Pécsre.

A túra nettó szintemelkedése: 1244 m

A túra teljes szintemelkedése: 1262 m

A túra teljes időtartama: 7 óra

A túra teljes hossza: 17 km