Borački Komin

A Borački Komin a boszniai Borja-hegység második legmagasabb hegycsúcsa:1038 méter magas. Szerintem a legszebb hegycsúcsa a hegységnek. Nincs rajta se adótorony, se lokátor. Viszont a nyugati-délnyugati meredek hegygerince szép sziklás.

Motiváció

Még sohasem túráztam Boszniában - és emiatt szerettem volna, ha egyszer ezt is megtapasztalhatom. Azért egy igazi túra része legyen legalább egy 1000 méternél magasabb hegycsúcs is. A Borja Planina tudta ezt nyújtani, ráadásul mindössze 250 kilométernyi autóútnyi távolságra Pécstől. A Borački Komin a második legmagasabb hegycsúcsa a hegységnek.

A túra

A Hajdučke vode parkolójából indultam. Mivel a legrövidebb út sem légvonalban vezet fel a csúcsra, ezért 1,3 kilométert meg kellett tenni a csúcsig. Az ösvény jó meredek volt. De annál szebb volt - virágzó hanga és krókuszok szegélyzték az utat. Maga a hegycsúcs nem sokat ér. Tele van építve adótoronnyal. Ezért itt nem is voltam sokat - indultam tovább a következő hegycsúcsra, a Velika Runjavicára. A Velika Runjavicán is egy lokátor várt, meg a tövében sok-sok sáfrány, hanga és árvácska. A lokátor melletti füves hegytető pedig szép kilátást nyújtott a közeli hegyekre, többek között az 1402 méter magas Mihajlovacra.

A Velika Runjavicán nem töltöttem sok időt, mert még viszonylag a túra elején voltam. Egy erdészeti úton leereszkedtem a Penava-patak mély völgyébe. 1,3 kilométert mentem a szép patak mentén, ahonnét elkezdtem felkapaszkodni a Borački Komin felé vezető meredek és viszonylag nehezen járható erdészeti úton. Egy elágazásnál nem a megfelelő utat választottam, és ez az út véget ért a hegyoldalban. Úgy döntöttem, hogy elindulok "toronyiránt", a nagyon meredek, sziklás és bozótos hegyoldalban. Boszniában ez nem hangzik túl jó ötletnek - de én tájékozódtam előre, és ebben a hegységben az elérhető információk alapján nincs aknamező. Nem is történt baj. És így olyan sziklás helyekre jutottam, ahova erdészeti utakon nem lett volna esélyem. Végül felértem a hegycsúcsra. Majd a következő hegycsúcsra is, ami 1 kilométerre van az elsőtől. Ennek a hegynek ugyanis két csúcsa van, 2 méternyi magasságbeli különbséggel. 

A Borački Komin jó messze volt az indulási ponttól. Be kellett gyorsítanom, mert az idő jobban múlt, mint terveztem. A nagy sietségben rossz irányban indultam le a hegycsúcsról. Így még 650 méterrel és 45 méter szinttel meg is nyúlt a túra. Na, ez nem hiányzott. Mert visszafelé menet még érinteni kellett a Leskovac és a Ploča csúcsait is. Meglehetősen elfáradtam. De jó volt.

 

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 841 m

A túra teljes időtartama: 4 óra 35 perc

Az aznapi túrák teljes hossza: 19,5 km