Hranilovićev vrh

A Hranilovićev vrh a Zsumberki-hegységben emelkedik. A Zsumberki-hegység egyébként a horvát-szlovén határ mentén húzódik. A hegységet régen Uszkók-hegységnek is hívták. A Hranilovićev vrh a hegység harmadik legmagasabb névvel rendelkező hegycsúcsa. 1006 méter magas. Nem túl régen még nem volt neve a hegycsúcsnak - csak pár éve kapta a nevét.

Motiváció

Állítólag - és ezt két forrásban is olvastam - a Hranilovićev vrh Zágráb megye (avagy Zágrábi zsupánság) legmagasabb hegye. Ebben azért nem vagyok teljesen biztos: lehet hogy az a legmagasabb pont a Zágrábtól északra emelkedő Zágrábi-hgységben van. Mindenesetre lehet, hogy a forrásokna van igaza. Így aztán találtam okot arra, hogy tíz év eltelte után ismét túrázzak a Zsumberki-hegységben.

A túra

Tíz éve a szlovén oldalról indultunk túrázni, úgy, hogy a hegység legmagasabb, a határon emelkedő csúcsa volt a cél. Ezúttal a túrámat a horvát oldalról indítottam, mégpedig Sošice faluból. Az idő esőre állt. Akár várakozhattam is volna. De nem láttam sok értelmét. Meddig kellett volna várnom? Ki tudja... Inkább elindultam, mondván, hogy majd lesz valahogy. Nem tettem meg még egy kilométert sem, és már esett is. Ezt átvészeltem egy elhagyatott faluszéli ház eresze alatt. Legfeljebb 15 percig tartott az eső. Indultam is tovább a vizes erdőn át, és egyszer csak a Hranilovićev vrh alatti vizes réthez jutottam. Kellemetlen volt a magas vizes fűben gázolni. A nedves idő a hegycsúcstól 20 méterre megajándékozott: foltos szalamandra mászott az erdő aljnövényzete között! Talán két éve nem láttam már szalamandrát. A hegycsúcson nem töltöttem egy percnél többet. Egyrészt még mindig esőre állta az idő, másrészről a a közeli Sveta Gera csúcsára még el akartam menni.

Az aznapi túra teljes szintemelkedése: 730 m

A túra teljes időtartama: 3 óra 10 perc

Az aznapi túra teljes hossza: 15,4 km