Velika Runjavica

A Velika Runjavica a boszniai Borja-hegység legmagasabb hegycsúcsa:1078 méter magas. Tetején lokátorállomás van. Ennek ellenére egy igen szép hegy - mint az egész Borja-hegység: ritkásan álló, többféle fenyőfaj borítja, kis tisztásokkal a fák között, ami helyenként szép kilátást is biztosít. 

Motiváció

Még sohasem túráztam Boszniában - és emiatt szerettem volna, ha egyszer ezt is megtapasztalhatom. Azért egy igazi túra része legyen legalább egy 1000 méternél magasabb hegycsúcs is. A Borja Planina tudta ezt nyújtani, ráadásul mindössze 250 kilométernyi autóútnyi távolságra Pécstől. A Velika Runjavica pedig a legmagesabb hegycsúcsa a hegységnek.

A túra

A Hajdučke vode parkolójából indultam. Mivel a legrövidebb út sem légvonalban vezet fel a csúcsra, ezért 1,3 kilométert meg kellett tenni a csúcsig. Az ösvény jó meredek volt. De annál szebb volt - virágzó hanga és krókuszok szegélyzték az utat. Maga a hegycsúcs nem sokat ér. Tele van építve adótoronnyal. Ezért itt nem is voltam sokat - indultam tovább a következő hegycsúcsra, a Velika Runjavicára. A Velika Runjavicán is egy lokátor várt, meg a tövében sok-sok sáfrány, hanga és árvácska. A lokátor melletti füves hegytető pedig szép kilátást nyújtott a közeli hegyekre, többek között az 1402 méter magas Mihajlovacra.

A túra nettó szintemelkedése: 333 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 841 m

A túra teljes időtartama: 4 óra 35 perc

Az aznapi túrák teljes hossza: 17,9 km