Batrana-tető

Az 1911 méter magas Batrana-tető a Szebeni-havasok egyik hegycsúcsa. Csúcsára ugyan csak egy jelzetlen ösvény vezet fel, de ezaz ösvény sokak által járt, mert a hegy közel esik a kedvelt magaslati üdülőfaluhoz, Szebenjuharoshoz. És a Batrana-tető oldaláig jelzett turistaút is vezet. Csak nem vezet fel a csúcsára, hanem az oldalában húzódik.

Motiváció

Utazásom valójában a Fogarasi-havasokat célozta. De Pécsről odautazni egy napnyi autózás. Szeretem úgy szervezni az ilyen hosszú utazással töltött napokat, hogy valami kisebb túra azért beleférjen. A Szebeni-havasokban lévő Batrana-tető alkalmasnak tűnt erre a célra.

A túra

Szebenjuharosról indultam. Gyors és eseménytelen túrára számítottam. Ezért gyakorlatilag nem is készültem rá. Talán négyszáz méterre lehettem a csúcstól, amikor felrémlett, hogy baj lehet. Sötét felhők tünedeztek fel, és enyhén szemeregni kezdett az eső. Mire felértem a hegycsúcsra, közepesen esett. A hegycsúcs környékén jártam 10 percet (mert egyébként jó hely), de ezt már elég komoly esőben tettem. Lefelé már nagyon szakadt az eső. Az ösvény patakká változott. A lehető leggyorsabban mentem vissza az autóhoz.Még az alsónadrágomból is csavarni lehetett a vizet. Ilyenkor csodát tesz az ülésfűtés. A következő autóm is ülésfűtéses lesz. 

 

A túra nettó szintemelkedése: 481 m

A túra teljes szintemelkedése: 505 m

A túra időtartama: 2 óra 15 perc

A túra hossza: 10,6 km