Negoj-csúcs (2535 m)

A Negoj-csúcs Erdély legmagasab csúcsa. 2535 méter magas. Az 1950-es évekig Románia legmagasabb csúcsának tartották. Amikor is a hivatalos álláspont igazodott a valósághoz: a Moldoveanu Románia legmagasabb csúcsa 2544 méteres magasságával. Ám a Negoj-csúcs így sem veszítette el összes státuszát: továbbra is Erdély legmagasabb csúcsa.

Motiváció

Erdély legmagasabb csúcsa. És a hajdani Fogaras-vármegye legmagasabb csúcsa is. És mint ilyen, részese a bakancslistámnak.

A túra

Fél nyolckor indultam a Bilea-tónál lévő autóparkolótól. Ekkor még nem sokan mozgolódtak itt - a nagy tömeg csak később érkezik a tóhoz. Közepes tempóval meg is indultam a felfelé kacskaringózó ösvényen a Paltin-nyereg irányába. Útközben fényképeztem néhány szép alpesi virágot. A nyerget elérve úgy döntöttem, hogy felmegyek a Paltin-csúcsra, noha ez kitérőt jelentett a Negoj-csúcshoz vezető egyébként is nehéznek kinéző túrához. Arra gondoltam, hogy visszafelé túl fáradt leszek megtenni ezt a kis pluszt. Vagyis: most kell felmenni. A csúcsot néhány fotó elkészítése után már el is hagytam: várt a következő célpont: a Laitel-csúcs. A túra ezen szakasza könnyű, és eseménytelen a Dáma-nyeregig. Ott egy rövid és nem túl nehéz acélsodronnyal biztosított szakasz következett, majd egy rövid meredek kapaszkodás után már a Laitel-csúcson is voltam. Csak pár percet töltöttem itt, és már indultam is tovább.

Meredek és hosszasabb ereszkedés után a Kalcun-tóhoz értem. Ez egy szép tengerszem. Több túrázó pihent itt. Én is eltöltöttem egy negyed órát itt, majd felkapaszkodtam a Dáma-csorbához. Ez egy szűk, meredek sziklahasadék, ahol a feljutást láncos biztosítás segíti. Innét igazából már nincs messze a Negoj-csúcs: bő 1 kilométer. És az út se nehéz már. A csúcson és környékén is sokan voltak. Én is eltöltöttem ott egy negyed órát. A csúcson állva szirénaként szólni kezdett a telefonom (és később egy másik túrázóé is). Üzenet is érkezett: medvék garázdálkodnak a környéken:  Majd indultam vissza: azért elég hosszú és fárasztó az út. Kellett rá időt szánni.

A túra nettó szintemelkedése: 526 m

A túra teljes szintemelkedése: 1522 m

A túra teljes időtartama: 9 és fél óra

Az aznapi túrák teljes hossza: 17,8 km