Brundo

A Brundo nevű hegycsúcs a Horvátországban található Velebit hegységben emelkedik. A hegység legmagasabb pontja - a Vaganski vrh - 1757 méter magas. A Brundo 1716 méteres magasságával nem sokkal marad el ettől. A hegy csúcsa mindössze 8 kilométerre emelkedik a tenger partjáról, és ugye pontosan 1716 méterrel magasabban van. Ez nagyszerű szép panorámát kínál - majdnem olyan szépet, mint a közeli Liburnija csúcsa.

Motiváció

A túrám igazi célpontja a közeli Liburnija csúcsa volt. Ám mivel minimális kitérővel a nála (hacsak 9 méterrel is) magasabb Brundo csúcsát is meg tudtam mászni, hát ezt is útba ejtettem.

A túra

Két évvel ezelőtt a közeli Vaganski vrh csúcsát nyugat felől, azaz a tenger felől másztam meg. Ezúttal a keleti, azaz szárazföld felőli megközelítést választottam a Liburnija esetén. Van egy Raduč nevű házcsoport, ahonnét egy jó minőségű makadám út kapaszkodik fel a Velebitbe. Ezen az úton autóval felmentem 1000 méter magasságig. Lehetett volna tovább is menni autóval. De mivel túrázni jöttem, és nem autózni, ezért innét gyalog folytattam. Négy és fél kilométer megtétele után elértem a nemzeti park határához. A nemzeti parkba csak belépővel lehet belépni. Ez meglehetősen sokba kerül. Aránytalanul sokba. Két éve kifizettem a belépődíjat, és korábban is. Most ezt elkerültem volna: pár óráért egy ötnapos jegy ára? A nemzeti park határánál szerintem van egy jegyszedő bódé. Pontosan nem tudom, mert párszáz méteres ívben elkerültem. Ez nem volt könnyű: a Velebitben az ösvényekről letérve elég nehéz mozogni. És még takarásban is kellett lennem. Na de sikerült. Hamarosan jött szembe egy ember. Szerintem a ranger volt. Kérdezett is ezt-azt, de nem annyira hivatalos módon. Mentem tovább. Meleg volt, és nagyon meredek. A Velebit gerincére érve pedig legalább két órán keresztül egy helikoptert láttam körözni a gerinc mentén. Szerintem valaki elveszett, azt keresték. A Liburnija csúcsáról természetesen szétnéztem. Nem volt rossz a kilátás - ott volt az Adria lent! Sajnos elég párás volt az idő. De ez május végén nem meglepő. Sokat a csúcson nem voltam: indultam tovább a következő hegyre.

 

A túra nettó szintemelkedése: 716 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1075 m

A túra teljes időtartama: 6 és fél óra

Az aznapi túrák teljes hossza: 21,7 km