Mt. Sto. Tomas

A Fülöp-szigetek legnagyobb szigete Luzon. Luzon északi felén található a Cordillera Central nevű hegylánc. Ennek a hegyláncnak egyik hegycsúcsa a Mount Santo Tomas. Mivel a hegy Baguio közelében található, így könnyen megközelíthető. Baguio ugyanis egy 320.000 lakosú nagyváros a hegylánc egyik fennsíkján, 1540 méteres magasságban. A hegy magassága 2256 méter. 39 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegycsúcs.

Motiváció

Ez immáron a harmadik utam volt a Fülöp-szigetekre. Egyre több tapasztalatot gyűjtve egyre bátrabbá váltam. Ezért be mertem tervezni az első 2000 méter feletti hegy felkeresését a Fülöp-szigeteken. A kihívást itt nem is a hegy jelentette, hanem inkább a 7 órányi buszozásnyi távolság Manila és Baguio között.

A túra

Délelőtt értem Baguio központjába. Onnét egy Jeepneyvel elindultam nyugati irányba, a hegy irányába. Annak érdekében, hogy minél komolyabb legyen a túra, az út legmélyebb pontján, 1410 méteres magasságban kiszálltam a Jeepneyből, és gyalog folytattam az utam a városban. Körülbelül 5 kilométer megtétele után elfogytak a házak. Egy nem túl meredek földúton haladtam tovább a hegy irányában. Káposztaföldek, bokros területek, és néha kisebb házcsoportok kísérték az utat. A csúcshoz közeledve sziklássá vált a terep, és néhány szép növényt is láttam, meg egy vakondgyíkfélét (Lygosoma browingii). A hegy legmagasabb pontjára nem lehetett feljutni, mert valamilyen adótorny építménye foglalta el. De pár méterrel lejjebb is jó volt azért.


"Nettó" szintemelkedés: 846 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 886 m

A túra hossza: 25 km