Mt. San Cristobal

A San Cristobal-hegy egyike a Fülöp-szigetek számtalan vulkánjának. A legnagyobb szigeten, Luzonon található, Manilától délre. A szomszédos - 2000 méteres magasságot is meghaladó Mt. Banahaw vulkán közvetlen szomszédja. Szinte annak oldalából nő ki. Fiatalabb vulkán, és "csupán" 1480 méter magas. A helyi legenda szerint a Banahaw pozitív energiát sugároz, míg a Mt. San Cristobal negatív kisugárzású.

A hegyet trópusi őserdő borítja. Az erdőt majmok is lakják.

Motiváció

Ez alkalommal immáron másodszor voltam a Fülöp-szigeteken. Első alkalommal a 920 méteres Mount Maculotot másztam meg sikerrel. Ezúttal már egy nagyobb hegyet néztem ki magamnak: a Mount San Cristobalt. Ez a hegy tömegközlekedéssel elérhető volt Manilából, és erre a hegyet borító esőerdőkről nem írták azt, hogy gerillák rejtőzködnek bennük. Sajnos - a hírek szerint - sok másik környező hegyre befészkelték magukat a gerillák.

A túra

Az első komoly kihívás az volt, hogy Manilából (pontosabban Makay Cityből) eljussak a hegyre vezető ösvény kezdetéig. Ez sorrendben így történt: városi magasvasút -> távolsági busz -> dzsip-busz -> oldalkocsis motorkerékpár. Mire a motorkerékpárból kiszálltam, már az ösvény kezdeténél voltam. Itt megkérdeztem, hogy tud-e valaki vezetőt a környéken. Végülis a szomszéd faluból 1 óra alatt előkerült egy Michel nevű vezető. Angolul kb. 20 szót tudott. Vietnami papucsban volt, de azért (nagyjából) felvezetett a hegyre. A segítsége jól jött több szempontból is: jelzetlen és elágazásos ösvények voltak a hegyet borító esőerdőben. Magamtól valószínűleg nem jöttem volna rá, hogy merre kell menni. A melegben és a 100 %-os páratartalomban nehezen haladtam. A vezetőnek ez úgy tűnt, hogy gumipapucsban sem okozott gondot. Az őserdei hangulatot majmok rikoltozása tette izgalmassá. Meg az, hogy az ösvény sok helyen nagyon csúszósan saras volt, és/vagy mély hasadékokon vezetett keresztül. Figyelni kellett a lépésekre. Sajnos a vezető illetve én mást értettünk a hegy megmászásán. Michel a vulkán kráterébe vezetett fel. Én pedig a kráter peremének legmagasabb pontjára szerettem volna feljutni. A kettő között 100 méter szintkülönbség - és áthatolhatatlannak tűnő sűrű erdő volt. Így hát végcélként maradt a "krátertó", ami valójában csak egy kis mocsras térség volt. Így a legmagasabb pontja a túrának az volt, ahol az ösvény "átbukott" a kráter peremének egy viszonylag alacsonyabb pontján. Ennek a pontnak a neve False Summit.


A túra hossza: 6 km

Szintemelkedés: 770 m